Desembernatt på Tromsø Museum

I tradisjonen tro var det desembernatt på Tromsø Museum torsdag 6. desember. Under dette arrangementet, som holdes første torsdag i desember hvert år, er det mulig å komme inn i museets magasiner, delta på forskjellige verksteder, og være med på aktiviteter knyttet til forskingen ved Tromsø Museum.

NorBOL og Ecogen slo seg sammen og hadde felles aktiviteter for barn og voksne. Slik kunne deltakerne følge hele prosessen fra en innsamlet plante blir samlet og montert (aktivitet ved de samlingsansvarlige for karplantemagaisnet), til den får en DNA barcode, og blir brukt som referanse i forskningen. Plantenes «reise» i museet var fordelt på fire aktiviteter som alle var veldig populære.

desembernatt-2018_flaateFeltassistenter i full gang med prøvetaking av sedimentkjerner. Foto Marie Kristine Føreid Merkel CC-BY.

NorBOL viste bruken av referansebiblioteket, og hvordan DNA informasjon i en sedimentkjerne (samlet inn av Ecogen på Kulivatnet) kunne benyttes til å identifisere arter tilbake i tid. Barna startet på platformen som brukes til å hente kjerner, og prøvde seg som feltassistenter, før de fikk kjenne på denne ekte sedimentkjernen og leke at de tok en prøve som de analyserte. De kunne velge om de ville bruke en plantemarkør eller en dyremarkør og trakk så opp en DNA sekvens som de måtte sammenligne med kjente sekvenser i databasen. Da den riktige sekvensen var funnet, kunne de lage arten den tilhører med piperensere. Det var mange dyr og planter som ble produsert, og noen av barna kom innom aktiviteten flere ganger i løpet av kvelden.

desembernatt-2018_dyrGode hjelpere, Professor Tony Brown og postdoc Daniel Fallu, på piperenserstasjonen. Foto Maria Kristine Føreid Merkel CC-BY.

Det virket som om flere forsto at det kunne være enklere å identifisere planter og dyr ved hjelp av DNA enn basert på utseende av de makrofossilene som barna trakk opp fra sedimentkjernen på bordet. – Og slik er det jo ofte i virkeligheten også!

Marie Kristine Føreid Merkel